Dåliga bort förklaringar till doping


Många elit idrottare dopar sig, läs om deras brott och bort förklaringar.
Dennis Mitchell, sprinter
Mitchell vann ett OS-guld och två VM-guld på 4x100 meter under 1990-talet. 1998 fastnade han i ett dopingtest sedan hans blod visat onaturligt höga nivåer av testosteron. Mitchell tyckte inte att det var så konstigt:
"Jag hade druckit fem öl och haft sex med min fru minst fyra gånger ... det var damens födelsedag så hon förtjänade det", löd förklaringen.

Det kanske underligaste av allt var att det amerikanska friidrottsförbundet accepterade Mitchells undanflykt. Det gjorde däremot inte Internationella friidrottsförbundet som stängde av sprintern. Senare erkände Mitchell att han hade blivit injicerad med tillväxthormon på den omstridde tränaren Trevor Grahams inrådan


José Théodore, ishockeymålvakt
När NHL-målvakten José Théodore blev uttagen att delta på det kanandensiska landslägret inför OS i Turin 2006 fastnade han i ett dopingtest. Det visade sig att han hade ett förbjudet preparat i kroppen som kan användas för att maskera nandrolon.

Vid närmare undersökning visade det sig att Théodore hade fått i sig preparatet genom ett medel mot håravfall som han hade använt i åtta år. NHL stängde inte av Théodore, däremot stängdes han av från allt internationellt spel i två år.


Marion Jones, sprinter
Under hela sin karriär nekade Marion Jones kategoriskt till att ha nyttjat prestationshöjande medel. Ryktena ville emellertid inte lämna den amerikanska sprintern i fred och när maken och kulstötaren C.J. Hunter åkte fast för bruk av anabola steroider ökade pressen på den vindsnabba amerikanskan.

Rykten blev till misstankar blev till anklagelser och i ett desperat försök att försvara sig påstod Marion Jones att hennes tränare Trevor Graham hade försett henne med en linfröolja under deras tvååriga samarbete. 2007 kröp Jones till korset och erkände att hon hade varit dopad under stora delar av sin karriär. Eftersom hon hade ljugit inför domstol fick hon avtjäna ett sex månader långt fängelsestraff för mened.


Ben Johnson, sprinter
En av tidernas största dopingskandaler tog plats vid OS i Söul, Sydkorea, 1988. Där slog kanadensaren Ben Johnson nytt världsrekord på 100 meter, 9,79. Bara ett par dagar efter loppet framkom det att Johnsons dopingtest innehöll spår av Stanozolol, en anabol steroid.

Johnson erkände att han hade dopat sig, men inte just under perioden innan OS. I stället hävdade han i en senare intervju att "en mystisk man" hade mixtrat med hans dopingprov alldeles efter tävlingen. Vem denne mystiske man var har han aldrig gått in närmare på. Ben Johnson stängdes av i två år och kom aldrig tillbaka på allvar.


Diego Armando Maradona, fotbollsspelare
34 år gammal gjorde den legendariske fotbollsstjärnan sitt sista VM-framträdande. Det blev en sorglig sorti i USA 1994. Maradona hann bara delta i två av Argentinas matcher innan det framkom att han hade fastnat i ett dopingtest. Maradonas blodprov hade innehållit spår av efedrin. Följaktligen blev han hemskickad från turneringen.

I sin självbiografi hävdar Maradona att han hade fått i sig ämnet genom en energidryck vid namn Rip Fuel som han hade fått av sin personliga tränare. Enligt Maradona innehöll inte den argentinska varianten av energidrycken efedrin, men det ska däremot den amerikanska ha gjort. Maradona har också påstått att han och FIFA hade en överenskommelse om att han skulle få ta ett dopingklassat preparat innan VM för att gå ned i vikt och på så vi komma till spel i turneringen. Detta för att turneringen inte skulle tappa i anseende utan hans medverkan. Maradonas påstående har aldrig kunnat bevisas.Johann Mühlegg, skidåkare
Den spanske tysken fick en explosionsartad formkurva lagom till OS i Salt Lake City 2002. Vi svenskar minns inte minst hur Mühlegg pressade Per Elofsson så hårt under tremilen att vår guldhopp gick in i väggen och aldrig repade sig. Mühlegg vann guld på såväl 30 km som 10+10 km och såg ut att bli OS stora skidkung.

Hans dopingprov uppenbarade en annan sanning. Det visade spår av darbepoetin, ett medel som ökar antalet röda blodkroppar. Mühlegg blånekade till att ha kommit till OS dopad. Den djupt kristne skidåkaren hävdade att det var hans onaturligt hårda träning på glaciärerna i Alperna som låg till grund för det höga antalet röda blodkroppar. Mühlegg stängdes trots sitt nekande av och fick sedermera lämna tillbaka de guldmedaljer han hade vunnit i Salt Lake City.


Andre Agassi, tennisspelare
Tennislegendaren hann med många fram- och motgångar under sin karriär. Som värst var läget 1997. Agassi hade stora problem med en handledsskada och spelade bara 24 matcher under hela året. Till råga på allt fastnade han i ett dopingtest som visade spår av drogen metamfetamin.

ATP ville omedelbart stänga av Agassi, men tack vare ett känslosamt brev klarade han sig undan. I brevet påstod han att en svartsjuk vän hade spetsat en drink med drogen och att han på så vis hade fått den förbjudna substansen i sig. Avstängningen förvandlades på det viset till en varning. Senare har Agassi erkänt att uppgifterna i brevet var ren och skär lögn.
Källa: http://sport.msn.se/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0